Posts

Hallo from the other side.....

Hi, panggil aku skoot. Skrg ni aku blaja dekat Mansoura University, Mansoura, Egypt. Sekarang dah tahun 5 bidang perubatan.  Total tahun belaja dekat sini 6 tahun 1/2. So patut aku grad tahun 2019.

Aku tinggal dekat sharek nukaiti. Sharek tu aku tulis bg senang bace and bende tue equivalent dengan Jalan la kalo bahasa melayunye. Sekarang nie aku tgh blaja sem 10 (OnG and Paeds).

So hows mcm mna kat Mesir nie, tempat aku mcm bandar tp x berapa nak besar. Y nk rase tinggal bandar2 besar sila lah tinggal kat Alexandria or Cairo. Tempat2 berjalan banyak. Yes mmg bnyk tp kalo ko stdy sesorg  or ko ketua stdy group ko lupekan je la hasrat ko pasal bnyk lagi bende ko nk kne stdy.  Tapi pasal tu aku post lain la nnt.

Anyway ape je best kalo kat mesir nie, kalo ko suke makan bende pelik2 ko bole survive la kat sini. Tapi kalo ko jenis cerewet nak makan nasi memanjang bole la pergi meninggal. Kalo sarapan either ko makan masak sdr or ko pergi beli kat kedai2 arab jual ta'meya falafel or ko…

Really? You need to be racist?

Ye semangat sayangkan bangsa tu perlu.  Tapi janganlah lupe kita hidup dengan orang. Diri sendiri pun orang & org sekeliling pun org. Jangan jadi macam yahudi same kan kaum selain yahudi mcm binatang. Kite nie sume same.. Sume manusia... x de lebih xde kurang.  Amalan je tinggi rendah.  Tu pun biar Allah yang adilkan.  Tp sekarang layanan Mesir nie pun dah makin menjadi2.  Salah org Malaysia jugak.


Apasal Salah pulak Salah orang Malaysia?  Ye salah orang Malaysia.  Memang aku paham geng bajet alim mempunyai semangat jihad tinggi.. Tp korg lupe korg sume tgh belajar.. Ko tgh belajar kat negeri org...
YE aku tau ko suke post bende2... Tp tu negeri org.. jangan lah ko anggap macam negeri ko jugak.  Ko igt x ape yang ko post pasal ustad DON pasal syria??  ye... ulamak tu sendiri cakap kalo sume org pergi perang... sape nak ajar agama? Kalo sume nak tunjuk belang nak bela sape nak gi belajar?  Mak bapak ko hantar nk suruh jd penyokong ke suruh belajar? Kalo ko sokong pun jangan la t…

Khas buat kamu

Mardiha, Da dekat 3 Tahun aku kenal, Tapi apa la nasib, aku x dapat nak teruskan medic, Harap kamu dapat teruskan berjuang untuk berjaya,
Walaupun aku gugur sekarang x bermakna aku gugur selamanya, Mungkin takdir kita dapat berjumpa sekejap saja, Sabar la, aku sedang mencari rezeki aku ditempat lain, Mungkin rezeki ku bukan di sini.

Sekian.

P/s Jangan sedih2 tau! :-)

What if

Bnyk gile persoalan dalam kepala aku.  Tapi ada satu solution dalam kepala aku.  Kalo aku x dapat apa yang aku inginkn; andai jodoh tiada, aku mmg nak sangat abiskan ape yang aku da blajar.  Aku mmg nak abiskan medic sampai aku dapat specialist, dan aku nak teruskan cita2 aku jadi lecturer.  I'm devoting my whole life to teaching.  Tggu je la...

Dalam mase 5 tahun macam2 boleh jadi.  Elakkan 'orang' yang abis awal kene kawin 'awal' je pasal bapak suruh.  Haiz... Tp takpe la macam tu. K la aku ingat nak sambung wat surat.  K bye2

My last days in AUCMS

Medic is hard.  Nobody gonna tell you its easy.  It is not like an engineer where you can collect all A's in your theoretical years.  Let me tell you what a doctor is.  A doctor is the nurse, the physiotherapist, the pharmacologist, Biochemist engineer, and so on, all chipped in to become a doctor. Yeah people been giving me suggestion on where to go.  Yet it is still painful to leave all of those memories behind.

Though they did give me suggestion, i have made up my mind.  I'm getting out of these IPTS non-sense.  Basically i'm starting back from scratch.  Luckily my SPM result still can be used as long as forever, i will go and find my own way in the government institution. I hope i've made the right decision.

Bapak la....kadang2 geram jugak dgr suggestion.  Sini kate IPTS bagus, sane kate IPTA bagus.  Sorang lagi kate buat medic kat luar bagus.  Apelah choice yang betul agak nye... Ada gak yang kate aku x bagus wat medic agi.  Bile aku nk masuk arkitek kate ko da …

Solat Jumaat

Setiap hari jumaat aku akan ke masjid untuk tunaikan kewajipan aku sebagai seorang lelaki muslim untuk ke masjid bagi menunaikan solat jumaat.  Perempuan x wajib, tapi aku terigt time aku gi aji dlu, ramai kaum hawa dari Turki dan Indonesia turut serta menunaikan solat jumaat.  Apa2 pun hari nie aku x nk cite pasal solat jumaat, tapi aku nak cite ape yang jd tiap2 kali aku solat jumaat kat kawasan Bertam nie.

On the way ke masjid aku dapat dengar suara khatib dengan lantang membaca khutbah.  Wah, kadang2 agak menggerunkan suara mereka menyampaikan khutbah dan masuk ke dalam hati.  Tapi, ape yang pasti tempat yang aku selalu solat nie sama je ape yang die nak cakap dalam mase sebulan nie.  Sume berkaitan dengan Palestine. Aku suka dengar.  Tapi apa yang buat aku terkilan dan mungkin sama dengan masalah korang yang lain; BUDAK KAT BLAKANG NIE BAPAK BISING NYE!  Pergh x paham aku.. apasal la bising2 nie.. Dulu aku igt time kecik2 dlu, bapak aku slalu tarik aku duk sblah die time pergi so…