Posts

Showing posts from May, 2012

My last days in AUCMS

Medic is hard.  Nobody gonna tell you its easy.  It is not like an engineer where you can collect all A's in your theoretical years.  Let me tell you what a doctor is.  A doctor is the nurse, the physiotherapist, the pharmacologist, Biochemist engineer, and so on, all chipped in to become a doctor. Yeah people been giving me suggestion on where to go.  Yet it is still painful to leave all of those memories behind.

Though they did give me suggestion, i have made up my mind.  I'm getting out of these IPTS non-sense.  Basically i'm starting back from scratch.  Luckily my SPM result still can be used as long as forever, i will go and find my own way in the government institution. I hope i've made the right decision.

Bapak la....kadang2 geram jugak dgr suggestion.  Sini kate IPTS bagus, sane kate IPTA bagus.  Sorang lagi kate buat medic kat luar bagus.  Apelah choice yang betul agak nye... Ada gak yang kate aku x bagus wat medic agi.  Bile aku nk masuk arkitek kate ko da …

Solat Jumaat

Setiap hari jumaat aku akan ke masjid untuk tunaikan kewajipan aku sebagai seorang lelaki muslim untuk ke masjid bagi menunaikan solat jumaat.  Perempuan x wajib, tapi aku terigt time aku gi aji dlu, ramai kaum hawa dari Turki dan Indonesia turut serta menunaikan solat jumaat.  Apa2 pun hari nie aku x nk cite pasal solat jumaat, tapi aku nak cite ape yang jd tiap2 kali aku solat jumaat kat kawasan Bertam nie.

On the way ke masjid aku dapat dengar suara khatib dengan lantang membaca khutbah.  Wah, kadang2 agak menggerunkan suara mereka menyampaikan khutbah dan masuk ke dalam hati.  Tapi, ape yang pasti tempat yang aku selalu solat nie sama je ape yang die nak cakap dalam mase sebulan nie.  Sume berkaitan dengan Palestine. Aku suka dengar.  Tapi apa yang buat aku terkilan dan mungkin sama dengan masalah korang yang lain; BUDAK KAT BLAKANG NIE BAPAK BISING NYE!  Pergh x paham aku.. apasal la bising2 nie.. Dulu aku igt time kecik2 dlu, bapak aku slalu tarik aku duk sblah die time pergi so…

Ranting on life

Hidup aku kat Mesir ni banyak mengajar aku. Walaupun aku da berkali kali fail akhirnye aku rase ak dah nmpk jalan hidup aku. Kenapa Allah nak failkan seseorang. Terigt time aku kat aucms dlu. Pernah ade seorang y pass ak dgr dari mmbe aku mengata ya fail tue... owh mmg patut pun die fail.  Xpe. Aku faham rase kejayaan.  Tp pernah ke diorg fikir ape kelebihan fail ape kelebihan ko pass tanpa fail. Ko berjaya tanpa fail ko xdpt tgk ape y ko tertinggal. Ape chapter ko miss. SUMPAH AKU X MAAFKAN KO SAMPAI MATI kalo tu niatkn nak sakitkan hati bdk2 y fail. Ko igt ko pass ko da cukup hebat ape? Kalo ko pass pun ape je contribution ko? Ko biarkan mmbe lain, ko tamak makan sorgla jilake! Tanye soalan kat ko, owh aku x study lagi bende nie, aku x tau y tue y nie. Pastu bende ni la y ko power. Y bes aku nk pinjam kertas, time nie la ilmu kuat agama ko dtg ko kate jage ikhtilat. Abah ko la jilake. Ye mmg aku jenis pelawak. Ye mmg kdg2 ape y aku fail korg boleh ketawakan. Org kate org y paling su…

Pesanan Buat Rakan

Kawan...
Ketika kamu berada di atas jangan lupe orang yang ada dibawah,
Ketika kamu pandai, jangan lupe orang yang kurang pandai,
Ketika kamu bersenang-senangan, jangan lupa orang yang dalam kesusahan.

Ingat,
Kita makhluk tuhan, Nafsu yang lain,
Tapi,
Kita punya hidup, punya akal, xkan senang dengan kewarasan akal melihat kesusahan orang lain...

Kawan,
Sama diatas sama dibawah
Sama senang samalah juga susah...