Hallo from the other side.....

Hi, panggil aku skoot. Skrg ni aku blaja dekat Mansoura University, Mansoura, Egypt. Sekarang dah tahun 5 bidang perubatan.  Total tahun belaja dekat sini 6 tahun 1/2. So patut aku grad tahun 2019.

Aku tinggal dekat sharek nukaiti. Sharek tu aku tulis bg senang bace and bende tue equivalent dengan Jalan la kalo bahasa melayunye. Sekarang nie aku tgh blaja sem 10 (OnG and Paeds).

So hows mcm mna kat Mesir nie, tempat aku mcm bandar tp x berapa nak besar. Y nk rase tinggal bandar2 besar sila lah tinggal kat Alexandria or Cairo. Tempat2 berjalan banyak. Yes mmg bnyk tp kalo ko stdy sesorg  or ko ketua stdy group ko lupekan je la hasrat ko pasal bnyk lagi bende ko nk kne stdy.  Tapi pasal tu aku post lain la nnt.

Anyway ape je best kalo kat mesir nie, kalo ko suke makan bende pelik2 ko bole survive la kat sini. Tapi kalo ko jenis cerewet nak makan nasi memanjang bole la pergi meninggal. Kalo sarapan either ko makan masak sdr or ko pergi beli kat kedai2 arab jual ta'meya falafel or ko gi kedai melayu. (Yes ade kedai melayu sini tp x bnyk satu dua gitu). Tapi kalo da duk negara org, ko makan la ape y ade kat sini. Bnyk bunyi plak kekdg aku tgk bebdk melayu sini tak makan zaiton la bagai tp makanan sunnah nak promote. Jipake betui..

Kalo tengah hari plak diorg nie da mule dah menjual nenasi arab, spaghetti berkuah susu bachemel yang diorg panggil nagrasko/nagasko or ko bole la cari ayam goreng kfc, pizza , sandwich. diorg sini pasal kene jajah bnyk sangat tue y bnyk makanan omputeh kat sini.

Pasal internet? jgn risau sini ade internet. kalo2 nak cari rumah sewa tue make sure ko nmpk peti telefon ade depan rumah korg baru ko pikir nak sewa. Arab sini bingai sikit bab2 teknologi. Bebal die bkn main tp yg best tue melayu pun naik bebal gak kekadang ikut skali kongsi 12 org kongsi 2mb. Bile aku cite 2mb mesti korg kate eleh 2mb, diorg kalo ade 100mb pun kalo dalam rumah aku y pakai nye dua tiga ketul and pakai pun x seberapa ko nak komplen apahal. 100mb kalo aku da keje of course la aku ON pasal berduit nak bayar. ok 1. mahal kalo aku nak pakai 100mb 2. kat malaysia pun menteri bingai agi nk pakai internet slow so x yah komplen sgt la jipake.

Ha lagi satu aku punye lost faith in humanity kat sini bile aku nk cross road  yg satu hala aku terpaksa tengok kiri kanan. jipake one way road diorg suke tibai. kalo kat malaysia baru cross da accident. malaysia tu noob. sini langgar jalan x accident2 siap ade org tolong bgtau bile jalan kosong agi.

That's for now. Ty.
P/S aku tulis bukan nk complain. Aku just kongsi ape aku nmpk. So xyah nk bash ke pape. Kalo aku da start bash aku bash lebih suke bash bdk2 malaysia. Sekian.

Comments

Popular posts from this blog

Really? You need to be racist?